luni, 3 august 2009

Vacanta schimbarii

E vara, e cald, lumea este in concediu, sau se gandeste la concediu. Cei care inca nu au se gandesc la Berea de la terase. Doar politicienii lucreaza. Si nu la guvernare cum ar trebui sa faca psd-istii si pdl-istii, sau la alternative cum ar trebui sa faca pnl-istii. Criza economica, salarii, pensii, inflatie sunt cuvinte care apar doar in ziare sau se discuta la talk-show-uri.
Politicienii ii lucreaza pe politicieni. La televizor razbat unele ecouri. Cei doi candidati importanti de pana acum, Geoana si Crin Antonescu, par resemnati.
Un observator care nu ar cunoaste partidele din care fac parte si functiile pe care le au in aceste partide i-ar considera “iepuri”. Ca la atletism. Iepuri care alearga pentru presedintele Basescu.
Dar daca ne gandim ca unul este presedintele PSD iar celalalt al PNL, am putea sa ne gandim la tradare. A membrilor celor doua partide prin aservirea lor intereselor presedintelui Basescu. Putem sa ne gandim ca prin “mijloace specifice” presedintele Basescu controleaza cele doua partide chiar la varf aservindu-le interesului de unanimitate si de partid stat. Dar asta este doar o teorie. Poate a conspiratiei.
O alta teorie este ca totusi Basescu are un contracandidat si acesta nu e nici iepure, nici principele Duda si nici Naty Meir, ci unul din umbra si destul de puternic care incearca sa blocheze lucrarea d-lui Basescu distrugand iepurii. Si e usor avand in vedere ca cei doi presedinti nu au excelat cu nimic in a imbunatatii imaginea partidului. Din contra, Goana a aservit partidul ca o masina de vot pentru PDL iar Crin Antonescu a facut opozitie zero multumindu-se sa repete un refren inconsistent despre Basescu, mult mai fals decat o face presa de exemplu, ca un lautar netalentat.
O mare parte a membrilor celor doua partide sunt nemultumiti si e usor de creat o opozitie in cadrul lor. Astfel omul din umbra poate activa schimbari chiar la varful celor doua partide sau macar in ceea ce priveste candidatii la presedintie. Pentru PSD e clar ca in locul lui Geoana se pregateste Oprescu cu aceeasi strategie si acelasi drum, dar si acelasi tip de discurs ca al lui Basescu. De partea cealalta, la PNL, dar si de la televizor Crin pare tot mai singur si se prefigureaza reintoarcerea in forta a lui Tariceanu, singurul care a reusit timp de patru ani sa-l tina in sah pe Basescu, iar daca nu ar fi fost interesele baronilor pesedisti ar fi reusit sa recastige guvernarea in alianta cu PSD-ul iliescian.
Dar acestea sunt doar teorii. Sa asteptam sa inceapa Campania. Pana atunci vacanta si bere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu