duminică, 16 februarie 2014

Strategia lui Basescu - Divide et impera da roade




Indezbina si stapâneste este o combinatie de tactici (politice, militare sau economice) de câstigare si mentinere a puterii prin divizarea unei populatii in entitati mai mici care luate separat au putere mai mica decât cel care isi impune vointa.
Divide et impera functioneaza numai daca cei supusi acestor tactici sunt dispusi sa urmeze aceasta 'cale' (ex. este in avantajul personal) sau rationeaza ingust. Functioneaza cel mai bine in societati/populatii in care competitia intre familii nobiliare, clanuri, clase sociale, a fost acerba inainte ca dominatorul/cuceritorul sa se manifeste. De asemenea, este favorizata de comunicarea proasta sau lipsa comunicarii, intre membrii unei populatii.
In conditiile in care este greu de 'spart' o structura de putere deja existenta, se foloseste tactica pasilor mici: se fac doar lucrurile/actiunile realizabile (ex. cautare de 'fisuri' existente intre membrii unei colectivitati, nu de producere a unor 'fisuri' noi).
La fel a facut si Basescu. A impartit PDL-ul in doua. O parte “buna”- PMP si una”rea” PDL. A atacat baronii locali PSD-isti si lideri PNL, cu DNA si ANI, semanand neincredere.  Astfel a facut cadrul pentru introducerea a doi cai troieni: pe Chitoiu si pe Johannis. Partea frumoasa este ca toata munitia i-a fost furnizata de USL.
Pe Chitoiu l-a folosit prin intermediul sotiei anchetate de DNA. Acesta a promovat electorata, fapt care i-a suparat pe liberali crezand ca omul lor Chitoiu a fost recrutat de PSD. Folosindu-se de neincrederea pornita intre Ponta si Antonescu a incercat sa recruteze pe unul dintre ei. Si cum pozitia lui Ponta este mai stabila, pentru ca nu a dat vrabia din mana pe un post viitor de presedinte, si pentru ca si-a securizat partial pozitia formand USD, cel care a fost iarasi mai usor de deturnat a fost Crin Antonescu.  Este evident ca propunerea cu Jonahnnis a plecat de la Basescu, pentru ca este modul lui de actiune primarie - executiv (vezi traseul sau si al lui Boc). Astfel, subliniind faptul ca Ponta face aliante separate si ca i-a recrtutat oameni, i-a trezit lui Antonescu neincrederea ca nu va fi pus presedinte de Victor Ponta. Si atunci Basescu i-a prezentat alternativa lui: ca e mai bine in opozitie, ca poate fi conducatorul unei aliante de dreapta cu PMP, PDL (vezi sfatul”nu atacati PDL”), PNT si alte partide de buzunar. Si l-a incantat astfel incat USL este pe cale sa se rupa.
Daca se va intampla acest lucru va fi o greseala strategica pentru ambele tabere. Antonescu doar cu sprijinul PNL si al partidelor lui Basescu nu va ajunge presedinte pentru ca nu ar avea o sustinere reala, iar PSD ul nu va avea un candidat viabil la presedintie, singura lor varianta fiind Ponta, care pana atunci va avea o imagine erodata de acuzatii de coruptie, codul penal, guvernare. Plus ca nu se poate baza foarte tare pe ceilalti parteneri UNPR, UDMR si PC care de-a lungul timpului si-au dovedit ambivalenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu