marți, 13 iulie 2010

Cronica unui Campionatul Mondial ratat

S-a terminat si Campionatul Mondial iar concluzia care se poate trage este ca nici fotbalul nu mai e ce a fost. La fiecare editie au iesit in prim plan atat echipe cat si individualitati. La acest turneu vedetele au fost vuvuzelele, Jabulani si Roger Milla – care la 60 de ani se bucura in reclama la Coca Cola. De buna seama ca globalizarea a intrat in fotbal, dar influienteaza in mod negativ jocul, anuland individualitatile.
Uitandu-ma la meciuri a lipsit spiritul din Italia 90 cu Maradona, Schillaci, Klinsmann dar si cu generatia de aur aflata la inceput de drum, virtuozitatea din SUA 94, cu super Brazilia lui Romario, Italia lui Baggio si Bulgaria lui Soicikov dar si triumful generatiei de aur, sau fenomenalii Zidane, Del Piero si Ronaldo si a generatiei lor din ultimii ani.
S-a terminat Campionatul Mondial si mie mi s-a parut cel mai slab pe care l-am vazut. Fara echipe stralucitore, fara vedete. Italia, Argentina, Brazilia, Anglia si Franta s-au aratat plictisite si parca nu ar fi vrut sa fie acolo. Kaka, Cristiano Ronaldo, Van der Vaart, Robinho au fost acolo doar cu numele. Toate echipele au fost fara vedete. Astfel au triumfat cele cu jocul colectiv cel mai bun: Spania, Olanda, Uruguay si Germania. Finala a fost cel putin ciudata, ca un film cu actori buni dar cu un regizor slab - arbitru. Arbitrul englez, probabil pentru ca nu a ajuns echipa sa in finala a vrut sa devina el macar unul dintre eroi. Si a reusit. Nu conteaza ca a castigat Spania. Daca ar fi fost oricare alta din cele patru ar fi fost la fel.
S-a terminat Campionatul Mondial si am ramas cu gustul amar ca Romania iarasi nu a fost acolo, vedetele ei Chivu si Lobont jucand intr-o reclama penibila la Bergenbier, in care Loby o pacaleste pe mama capitanului ca se duc la antrenament cand ei defapt se duceau la bere. Oare de aia sa nu fi ajuns? Si tot din acest motiv probabil nici noi nu avem stadioanele Africii de Sud, pentru ca preferam sa bem bere, sa ne uitam la ei si sa ne plangem.
Acestea fiind zise pot pleca linistit in vacanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu