luni, 28 septembrie 2009

Daca pleaca Nica, nu mai ramane nimica

Asa cum am mai spus, asumarea raspunderii pe pachetele de legi de saptamana trecuta a fost un test. Riscant pentru Basescu la prima vedere, dar cunoscand cu cine are de a face a fost mai mult o repetitie. Astazi a iesit in forta la rampa calcand in picioare PSD-ul, aruncandu-l ca pe o masea stricata pe Nica, principalul personaj pesedist din guvern.
Daca pleaca Nica, nu mai ramane nimica. Nu mai ramane nimic din coalitie. Aceasta se transforma in partidul stat PDL – PSD. Nu mai ramane nimic in fata tendintelor autoritare ale presedintelui Basescu. Nu mai ramane nimic in calea autocarelor cu votanti portocalii si astfel nu va mai ramane nimic din opozitie.
Si asta doar datorita fricii cu care parlamentarii se tin de scaune si cei din teritoriu de bugete. Si acest lucru ii discrediteaza in fata electoratului mai mult decat il discrediteaza pe Basescu tendintele lui autocrate. Mai rau decat un dictator e un om slugarnic. Si oamenilor nu le plac slugarnicii.
PSD-ul mai are o sansa. Sa iasa de la guvernare sa se alieze cu PNL si sa rastoarne guvernul, izolandul pe Basescu. Dar daca nu au facut-o prin motiune, cand ieseau elegant pe fondul revoltelor sindicale, nu cred ca o va face acum. Dar, daca pleaca Nica…

marți, 15 septembrie 2009

Pune-l la pamant!

Basescu isi arata muschii! Asumarea raspunderii ii da ocazia sa faca acest lucru. Dupa un discurs lung, plin de realizari, de tip autocrat, guvernul sau isi va asuma raspunderea pe cele mai importante legi: invatamantului, salarizarii si restructurarii agentiilor guvernamentale. Basescu i-a calcat in picioare pe liderii PSD care inca mai au putina coloana vertebrala sfidand in acelasi timp opozita.
Singura sansa a clasei politice ca sa contrazica impresia ca este toata aservita lui Basescu, si ca se tine strans de scaun, este sa il infrunte acum. PSD si PNL, TREBUIE sa se uneasca si sa treaca motiunea de cenzura. Doar asa pot sa arate ca inca mai sunt barbati.
Vorba cantecului:
“Pune-I la pamant, pune-I la pamant
Daca va e frica, o sa se uite ce au facut” (Sisu si Puya – Pune-I la pamant)

luni, 7 septembrie 2009

Nutzi spaima lui ”Organ” sau a lui Basescu?

Saptamna ce a trecut, desi criza se adanceste, protestele sindicale risca sa se transforme in demonstratii de strada, bugetul se tot subtiaza iar coalitia risca sa se destrame, capul de afis a fost modul in care Elena Udrea, “Nutzi” l-a infruntat pe Ludovic Orban, poreclit de ea “Organ”.
Spre rusinea lui, Orban patise acest lucru si cu o saptamana inainte, dar nu s-a invatat minte. Nutzi a aratat ca nu ii este frica de Organ si l-a mai infruntat o data dovedind tuturor ca Ludovic Orban nu este un mare politician.
Dar Nutzi l-a infruntat nu doar pe Orban ci si Comisia parlamentara dovedind ca nu ii pasa foarte mult de institutiile statului si de legi, pe care le sfideaza cu zambetul pe buze. Aceasta pentru ca se considera ca are spatele asigurat. Ca atat timp cat este preferata lui Basescu, nimeni si nimic nu o poate atinge.
Eu unul, in locul lui Basescu m-as teme, pentru ca toate Elenele care s-au considerat femei fatale (de la Elena din Troia la Elena Ceausescu) i-au distrus pe barbatii de langa ele. Si acum se pare ca este randul lui Basescu, daca va continua sa o apere in acest mod.
Pe de alta parte daca o sacrifica poate trage lozul castigator pentru un nou mandat la Cotroceni, dovedind ca renunta la ce are mai drag dar si la sustinerea asfaltatorilor.
In orice caz Base trebuie sa se teama mai mult de Nutzi decat de Organ si ai lui.