sâmbătă, 25 ianuarie 2014

E normal sa fim bolnavi?!




Am observant ca un procent din ce in ce mai mare din reclamele de la televizor sunt reclame la medicamente si produse de ingrijire igienico-paliativa.
De la pastile de inima la vitamine, de la unguente la tampoane, toate se lupta pentru spatiul publicitar cu cipsuri, cola si mancare fast food.
Dar problema nu este automedicatia, cum am mai auzit opinii. Nici supramedicatia. Ci una mult mai grava si anume inducerea ideii ca e normal sa fii bolnav si e normal sa iei mereu medicamente.
Te doare inima, nu-i nimic iei aspacardin si chiar daca nu te doare, e bine sa iei. In fiecare zi. E bine sa iei si o aspirina. Daca nu te doare inima, trebuie sa fii constipat, sau sa ai arsuri. Insa daca ai gripa esti si mai castigat ca ai un cocktail de medicamente de toate felurile. Si dupa ce termini cu ea este bine sa incepi sa iei vitamine. Si ceva pentru crampe. Sa nu mai vorbim de migrene, unde ai multe optiuni. Ca doar traim intr-un stress continuu.  Mult mai bine!
Unele reclame sunt funny, altele au iz de telenovele.
Insa cea mai tare este cea cu Stela si Arsinel care s-au mutat la farmacie. Arsinel chiar vine in fiecare zi. Paraca uneori iti pare rau ca nu esti bolnav. Sa te bucuri si tu de ceva din atmosfera aceea familiara.
Lasand la o parte aspectele ironice, suntem victimele unei campanii care merge direct in subconstient si ne face sa vedem morbiditatea ca o parte din viata noastra. Sunt departe vremurile in care auzeai “E bolnav saracu”. Acum, daca zici ca cineva e sanatos tun pare o gluma buna.
Suntem pregatiti emotional pentru dezastrul pe care il produc si il vor produce in continuare alimentele prelucrate, pline de chimicale cancerigene, apa infestata si medicamentele obişnuite care vin “la pachet” cu o listă de 70-100 de posibile contraindicatii fiecare.
Si totusi a aparut si o raza de speranta. Culmea, tot de la farmacie. Sa nu uitam sa fim fericiti! Dar fara medicamente.