vineri, 30 decembrie 2011

La sfarsit de an...

Iata ca am ajuns si la sfarsitul anului 2011. Un an cu bune si cu rele totusi un an neobisnuit si care cred ca ne va influienta si in anul care vine. Spun asta pentru ca eu cel putin am descoperit ceva ce nu ni s-a predat la scoala: criza datoriilor suverane.

Dar pe langa acest eveniment am mai trait si altele pe parcursul acestui an:

- Ianuarie: am trait intr-un Bucuresti plin de mocirla dupa ninsorile abundente. Ne-am convins cu totii cred de incapacitatea primarului Oprescu de a administra acest oras. Asta fara sa mai spunem de injuraturile pe care si le ia zilnic de la soferii care circula pe bulevardele capitalei sau pe drumurile de sector.

- Februarie: Odata cu congresul UDMR am fost dezamagit pentru a nu stiu cata oara de spiritul umil si slugarnic al politicienilor romani indiferent de culoarea politica. Si daca ei sunt asa, ce pretentii sa mai avem de la oamenii de rand? Eu totusi mai sper ca nu e o trasatura caracteristica a poporului roman.

- Martie: In continuarea lunii februarie am avut parte de umilirea romanilor de catre cetateni de alta etnie sau straini care a culminat cu actiunile unui anume Barna Csibi, functionar al statului de altfel si declaratiile lui Viktor Orban, primul ministru maghiar, care au completat actiunile de pana atunci ale lui Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi, fara ca oficialii romani sa aiba o pozitie transanta si sa treaca la sanctiuni dure. Au fost niste declaratii timide de genul “ne scuzati ca va deranjam dar se pare ca ne-ati jignit”.

Pe de alta parte a fost dezastrul Fukushima, care a intristat intreaga lume si care din fericire a fost oprit la timp pentru a nu declansa un cataclism pe intreg teritoriul japonez. Cauzele lui au ramas invaluite in mister si inca nu sunt sigur ca nu este la mijloc o mana criminala care a dus la indeplinire una din fazele de destabilizare mondiala, care va continua pe parcursul acestui an.

- Mai: Basescu a inceput neoficial campania electorala. Intr-o demonstratie de forta a vorbit despre cum a scos statul din recesiune doar cu datorii mici, despre reformarea economica, legea muncii si a pensiilor, expunandu-le intr-o maniera favorabila. In PDL a transat toate disputele, tragand generatia veche Berceanu, Videanu si Stolojan pe linie moarta.

De asemenea am aflat, la finalul misiunii FMI in Romania, din draftul scrisorii de intentie redactata de Jeffrey Franks , despre cum se pune problema in relatiile economice intre tari si organismele internationale. Este cumva ca relatia intre un client si o banca comerciala.

- Iunie: a fost dominata de cancanul cu noua impartire teriorial administrativa, care a avut doar impact mediatic.

- August: au aparut primele semne vizibile ale crizei datoriilor suverane

- Octombrie: s-a anuntat falimentul Irlandei si iminentul faliment al Greciei.

- Noiembrie: s-a pus pentru prima data problema desfiintarii UE si a monedei Euro, avand in vedere ca majoritatea statelor membre au un grad de indatorare de peste 100% din PIB.

Si iata-ne in decembrie care nu a adus alte evenimente majore in afara lui Mos Nicolae si Mos Craciun. Acum asteptam cu bucurie Revelionul si cu speranta noul an. Sper sa fie pentru toti mai bun!

La multi ani!!!